52e Almelose Ruiterdagen in aantocht

Vanaf vrijdag 15 juni 2018 wordt Almelo eerst weer overspoeld met een kleine 800 pony’s waarna er vanaf maandag 18 juni meer dan 1000 paarden richting Almelo komen voor de 52e editie van de Almelose Ruiterdagen.

De Almelose Ruiterdagen is meer dan alleen tien dagen paardensport. Naast springen en dressuur kunt u op de Almelose Ruiterdagen genieten van een zeer gevarieerd randprogramma.

De vele honderden deelnemers, die uit alle twaalf provincies van Nederland komen, zijn natuurlijk naar Almelo gekomen voor de paardensport in de breedste zin van het woord maar komen ook voor een stuk gezelligheid en ontspanning.

En dit biedt de Almelose Ruiterdagen in al haar facetten. Het begint natuurlijk al bij het opbouwen van de caravan en de tent op de camping. Die gezelligheid die daar wordt beleeft is eigenlijk uniek voor de paardensport in Nederland. Allemaal ruiters en amazones bij elkaar, die in de ring elkaars concurrenten zijn maar daar buiten een van de mooiste weken van het jaar hebben.

En dan natuurlijk de gezelligheid in het Ferz Café of in het Kylix Paviljoen. Want ook daar is het jaarlijks weer een gezellig weerzien van bekenden, want daar staat de Almelose Ruiterdagen ook garant voor. Het onderling treffen van deelnemers die je eigenlijk alleen maar op de Almelose Ruiterdagen treft. Dit alles natuurlijk onder het genot van een drankje.

Elke morgen tref je (en ruik je) vanaf 07.00 uur de heerlijke verse broodjes van Delifrance weer in de tent maar ook ’s avonds is er veel te doen. Zo is er de eerste avond van het ponyweekend al weer een spelavond voor de jeugd en op zaterdag de inmiddels befaamde playbackshow met een mistery guest. Een geweldige avond voor de jeugd maar de ervaring heeft geleerd dat papa en mama ook met volle teugen genieten en dat de inwoners van Almelo daar ook massaal van de party zijn.

Houdt je van de natuur en wil je dit combineren met de paardensport dan is de zondag (Vaderdag) zeker een aanrader. Vanaf 10.30 uur starten een tiental authentieke en recreatieve koetsen voor een prachtige rit, deels door Almelo, maar ook door de natuur die Almelo rijk is. Voor diegenen die Almelo niet in kunnen: het Defilé zal zo rond 15.15 uur op het hoofdterrein zijn.

En voor diegenen die niet zo van muziek houden: in ons Ferz Café is het ook super gezellig. Of je nu van springen houdt of van dressuur, je hoeft slecht je hoofd te draaien want je zit er midden in. En wil je iets lekkers bij de borrel, dan zijn er dit jaar ook heerlijke tapasspecials en snaaiplankjes.

Maandag is de grote wisseldag op de Almelose Ruiterdagen. De ponyruiters verlaten voldaan het terrein en kijken al weer uit naar de volgende editie terwijl de paarden en hun ruiters de stallen weer in bezit nemen. Die zelfde dag begint de dressuur al vanaf het middaguur en de springers komen vanaf dinsdag op stoom. De eerste avonden houden wij het een beetje rustig en geven iedereen de gelegenheid om elkaar weer op te zoeken. Vanaf woensdag gaan wij een beetje leven brengen in de brouwerij. Woensdagavond laten wij zien dat ook volwassenen kunnen playbacken tijdens een spetterende playbackshow met daarbij ook een optreden van de befaamde dansgroep La SteSa. (opgeven via activiteitencommissie@looleeruiters.nl)

 


Arjen Gerritsen, burgemeester van Almelo
aan het ringsteken in 2017. Foto: Coen Mulder

 

De donderdag is een paardensportdag pur sang. Overdag springen en dressuur en ’s avonds vanaf 21.00 uur het ringsteken voor zowel prominenten als verenigingen op het hoofdterrein, en dat alles onder het toeziend oog van de “Vrienden van de Almelose Ruiterdagen”, een businessclub die haar domicilie heeft op het Twents Hippisch Centrum.

Op vrijdag doen wij ’s avonds een beroep op de waaghalzen. Die mogen de rodeostier bestijgen terwijl een ruiter net zo lang zijn of haar ronde mag springen totdat de kersverse cowboy door de stier wordt geveld. Direct in aansluiting hierop gaat het dak er af met DJ Ivar en in de pauze zal zanger Edwin Bos een spetterend optreden verzorgen, kortom een fenomenaal ruiterbal.

Het laatste weekend staat in het teken van de wedstrijden. Op zaterdag en op zondag worden diverse finales verreden met als een van de hoogtepunten de Kür op muziek bij kunstlicht. Deze wordt direct verreden na de Grote Prijs van Almelo springen Z & ZZ die op het springterrein wordt gehouden. De kür op muziek wordt verreden op het dressuurterrein en is een prachtig schouwspel door de 8 finalisten in de categorie Z2 & ZZ-Licht.

De zondag start met een eeuwenoude traditie: ‘de Ruiterdienst’. Vanaf 10.00 uur is er een kerkdienst in het Kylixpaviljoen terwijl de wedstrijden al ‘gewoon’ hun aanvang nemen. De Ruiterdagen worden traditiegetrouw afgesloten met de Bolk Trail Jumping Almelo. Een parcours over 22 natuur hindernissen. Een ware lust voor het oog maar een grote uitdaging voor menig ruiter.

Zoals gezegd dus een zeer gevarieerd programma waarbij u altijd van harte welkom bent om een kijkje te komen nemen. De toegang is gratis.

Twents Hippisch Centrum Almelo