De Almelose Ruiterdagen

Wij hebben het hier over een 10 dagen durend ruitersport evenement wat haar naam al heeft bewezen. Die naam dankt zij natuurlijk aan de plaats waar dit allemaal plaatsvindt: Almelo. In deze mooie plaats (de 3e qua grootte in Twente met iets meer dan 73.000 inwoners) waar een riviertje doorheen kronkelt: de Loolee. Deze naam is gekoppeld aan de Landelijke Rijvereniging en Ponyclub de ”Looleeruiters”’, die de organiserende vereniging is van de Almelose Ruiterdagen.

De eerste drie dagen staan in het teken van de jonge garde die de ruitersport beoefenen. Van vrijdag tot en met zondag is het Twents Hippisch Centrum het middelpunt van de ponysport. In 2018 & 2019 hadden wij in Almelo één van de grootste ponyconcoursen van Europa. Rond de 1000 jonge deelnemers kwamen naar Almelo waar ze allemaal meerdere proeven reden.

In de week die daarop volgde, deden er tussen de 1.300 en 1.500 ruiters mee aan de diverse disciplines die de Almelose Ruiterdagen rijk zijn. Want er wordt gesprongen, gedressuurd, maar ook recreatief aangespannen gereden en dan bij voorkeur authentiek en er is ringsteken met paard en wagen. In totaal telt de Almelose Ruiterdagen meer dan 10.000 starts.

Het bijzondere is dat je bij de Almelose Ruiterdagen altijd welkom bent. Het terrein is gelegen in de noordelijke groene long van Almelo en vrij toegankelijk en er wordt geen intreegeld geheven. Of je nu beginner bent en je eerste proef komt rijden of je bent professional of rijdt internationaal. Allemaal ben je welkom op de Almelose Ruiterdagen.

Wat onderscheidt de Almelose Ruiterdagen nu echt van andere evenementen?

Naast het feit dat alles dicht bij elkaar is, bieden wij een all-in concept. Wij bieden stalling, camping en wedstrijd aan op één terrein van ongeveer 20 ha. Dus alles is op loopafstand. Wij bieden zo’n 260 stallen aan en ongeveer 80 campingplaatsen. Onze buren, de Scouting John F. Kennedy hebben ook nog tussen de 30 en 40 plaatsen, maar niet voor vrachtwagens en grote campers.

Mede door de lange looptijd kun je tijdens de Ruiterdagen 1 en theoretisch zelfs 2 klassen stijgen. Je kunt in alle klassen van B t/m ZZ-Licht tien proeven rijden waarin je winstpunten kunt behalen. Bij het springen bieden wij minimaal 5x de mogelijkheid per klasse om te springen, van 70 cm t/m 1.40 m. Nieuw in het programma is er op de maandag en dinsdag Subtop.

Zowel bij de pony’s als de paarden wordt er een grote prijs uitgeschreven over de hoogten 1,20 1,30 en 1,35m, verdeeld over 2 manches met indien nodig een barage.

Randprogramma

Naast de sport is er een uitgebreid randprogramma en ook de inwendige mens komt niets te kort op ons horecaplein. Van een snoepkraam tot heerlijke broodjes en van een zakje patat tot een luxe biefstuk. Het is er allemaal, met als toetje een heerlijk vers schepijsje.

Ben je iets vergeten, dan kun je in meerdere stands boodschappen doen. Dit varieert ook weer van ruitersportartikelen, kleding, zadels, voerproducten, trailers, auto’s tot aan de fotograaf die jou op de gevoelige plaat vastlegt.

Bijna elke avond is er in het gezellige strodorp wel wat te bleven. Van playbackshow tot feestavond en van spelletjes voor de jeugd tot diverse business 2 business bijeenkomsten die voor elk wat wils bieden. Maar vergeet ook zeker niet de paardensport gerelateerde evenementen: De Kür op muziek bij kunstlicht is een van onze hoogstandjes. En wat te denken van de “ride and drive;” een hilarisch spel waarbij de deelnemer zowel te paard als op het stalen ros een parcours af moet leggen. Vanaf dit jaar houden we ook een heuse Blingo met geweldige prijzen. Kortom een evenement dat je niet mag missen: niet als deelnemer maar ook zeker niet als bezoeker.